//aikido.com.ro/wp-content/uploads/2023/04/ueshiba-family.jpg

Aikido - Scurt Istoric

Aikido este ultima mare arta martiala produsa de civilizatia nipona, aparuta in cursul secolului trecut, isi are radacinile in cateva stiluri de jujitsu (din care deriva si judo-ul) si tehnicile de lupta cu sabia si sulita utilizate de samurai in Japonia medievala, dar multe dintre tehnicile sale sunt inventia maestrului Morihei Ueshiba.

Morihei Ueshiba s-a nascut in Tanabe, prefectura Wakayama, Japonia, in data de 14 decembrie 1883 intr-o familie de samurai, ca al patrulea copil si unic baiat al lui Ueshiba Yoroku si al sotiei lui Yuki.

Ueshiba a studiat diferite arte martiale in prima parte a vietii sale si a fost renumit pentru forta sa fizica din timpul tineretii sale.

Pregatirea sa in Goto-ha Yagyu-ryu cu Masakatsu Nakai a fost sporadica datorita serviciului sau militar, chiar daca a primit o diploma in aceasta arta in cativa ani. In 1901 a primit cateva lectii de la Tozawa Tokusaburoin in Tenjin Shin’yo-ryu ju-jutsu si a studiat judo cu Kiyoichi Takagi in Tanabe in 1911.

In Hokkaido, tanarul Ueshiba l-a intalnit pe Takada Sokaku, Fondatorul Daito-ryu aiki-jujutsu, la hanul Hisada din Engaru, in martie 1915. Ueshiba a fost profund impresionat de arta martiala a lui Takeda. A cerut in mod formal sa fie instruit si a inceput studiul stilului de jujutsu al lui Takeda in mod serios, mergand pana acolo incat a costruit un dojo la el acasa si l-a invitat pe noul lui profesor sa ii fie oaspete permanent. A primit un certificat kyoju-dairi sau licenta de a preda, in sistemul lui Takeda, in 1922 cand acesta l-a vizitat la Ayabe. A primit de asemeni un certificat de transmisie al scolii Yagyu Shinkage-ryu de la Takeda. Ueshiba a devenit apoi un reprezentant al Daito-ryu si a mers impreuna cu Takeda ca si asistent-intructor si a predat sistemul altora.

In octombrie 1927, isi stabileste locuinta in Tokyo, in districtul Shirokane unde preda noua arta martiala, insa cladirea era prea mica pentru numarul in crestere al elevilor si se muta intr-un final intr-o cladire special construita in Shinjuku. Acest lod este denumit  initial Kobukan insa va deveni in cele din urma Aikikai Hombu Dojo. In timpul construirii acestuia, Ueshiba a inchiriat o proprietate in apropiere, unde a fost vizitat de Jigoro Kano, Fondatorul Judo.

Fundatia Aikikai este organizatia originala pentru arta mariala japoneza Aikido, oficial recunoscuta de guvernul japonez in 1940. Este cunoscuta si sub denumirea  "Aikikai"  si este  "organizatia mama pentru dezvoltarea si popularizarea Aikido-ului in lume". Aikikai Hombu Dojo este locul unde predau cei mai buni profesori de aikido.
Sediu central Aikikai Hombu Dojo, este situat in Tokyo, Japonia. (www.aikikai.or.jp)
In Romania, prima organizatia nationala acreditata de Aikikai Hombu Dojo sa promoveze si sa dezvolte aikido este Aikikai Romania (www.aikikairomania.com ), infiintata in anul 1991. Scopul principal al Aikikai Romania este promovarea, dezvoltarea si sprijinirea practicii si studiului Aikido-ului in Romania, precum si inlesnirea contactelor directe dintre practicantii de aikido romani si a celor din strainatate, oferind astfel accesul facil al membrilor la seminarii si demonstratii conduse de maestri importanti din intreaga lume.

Aikido

Aikido este ultima mare arta martiala produsa de civilizatia nipona, aparuta in cursul secolului trecut, isi are radacinile in cateva stiluri de jujitsu (din care deriva si judo-ul) si tehnicile de lupta cu sabia si sulita utilizate de samurai in Japonia medievala, dar multe dintre tehnicile sale sunt inventia maestrului Morihei Ueshiba.

//aikido.com.ro/wp-content/uploads/2023/07/seishin-aikido-dojo.jpg

Seishin Dojo

Scoala de aikido care se adreseaza copiilor, adolescentilor si adultilor.